maanantai 3. heinäkuuta 2017

#117: Melkkiläntallin Ratsastusripari 2017

Olin siis ratsastusriparilla 26.6-1.7.17 Melkkiläntallilla, Perniössä.
Ja siis oli aivan huippu ripari, hevoset ja ponit oli mahtavia, sekä kaverit ja isoset, unohtamatta myös talon ja tallin henkilökuntaa ja meidän pappia.
Iso kiitos kaikille, jotka teitte tästä viikosta unohtamattoman!

MAANANTAI, 26.6

Heräsin aamulla suunnilleen puoli seiskalta ja lähettiin ajamaan kohti Perniötä noin puoli kahdeksalta. Matka sujui hyvin ja perillä oltiin juuri sopivaan aikaan, hieman ennen kymmentä.
  Asuttiin se kuusi päivää samassa talossa missä isäntäväkikin, meillä oli alakerta ja heillä oli yläkerta. Ensiksi vietiin kamat huoneeseen ja valittiin sänky, sitten mentiin olkkariin, jossa meidän ratsastuksen ope jakoi meille hepat. Kun hepat oli jaettu niin ensimmäinen  ryhmä lähti talleille laittamaan heppojaan kuntoon. Eli meitä oli 11 ja ratsastettiin aina kahdessa ryhmässä, maanantain ekat tunnit oli 11-13 ja mä ratsastin siinä ekalla tunnilla.

Tässä vielä ensiksi kuvia tallialueelta.

Maneesi ja maneesitalli

Ylätalli, vieressä tarhoja

Keskitalli

Näkymää laitumen portilta

Tälläistä tietä pitkin kujettiin talon ja tallin välillä

Näkymä kentän vierestä kohti keski- ja ylätalleja.

---

Mun ekan tunnin ratsu, Masa.
Tähän väliin on sopiva keroa se, että mulla oli siis vihko mukana johon kirjoitin lyhyesti muistiinpanoja kaikista ratsastustunneista, eli nää ratsastusjutut on kirjoitettu täysin sen pohjalta mitä siellä vihossa lukee.

Ensimmäinen tunti: Kouluratsastus, pohkeenväistöt, siirtymiset  

Menin mun ekan tunnin Masa nimisellä ponilla ja hän yllätti mut kyllä positiivisesti, sillä en kauheesti mene poneilla ja pidän itse henkilökohtaisesti hevosista, mutta tän tallin kaikki ponit joilla menin yllätti mut positiiviseti!

Mentiin siis koulua, tehtiin pohkeenväistöjä ja siirtymisiä, pohkeenväistöt ei sujunu ihan niin hyvin, mutta kyllä me saatiin muutama sivuttaisliike. Siirtymiset sujui ihan kivasti.

Masan käynti oli sellainen perus ponikäynti, mukavan eteenpäin pyrkivä. Ravi oli hieman kipittävää, mutta helppoa istua ja laukka sitten taas oli isoa. Laukan nostoissa mulle sanottiin, että Masa voi yrittää pukata, mutta se ei tehnyt sitä ollenkaan, tosin laukassa yritti vähän, mutta ei nyt mitenkään silleen suuremmin.

Masa oli kevyt edestä ja kivasti eteenpäin pyrkivä.

---

Sitten meillä olikin jo ruokaa ja joka päivä me siis syötiin aina ratsastuksen jälkeen.
Muutama tunti vähän opiskeltiin ja tutustuttiin toisiimme, ennen kun ratsastettiin klo 15-17.

Tokan tunnin ratsu, Dandy.

Toinen tunti: Esteratsastus, 5 esteen suora

Menin toisella tunnilla Dandy nimisellä ponilla ja mentiin maneesissa 5 esteen suoraa, eli esteet oli rakennettu suoraan maneesin keskelle siten, että me hypättiin maneesin takaosasta kohti maneesin etuosaa.

Ja Dandy hyppäsi hyvin, heppa oli eteenpäin pyrkivä, jota sai kunnolla pidättää. Askellajit oli kaikki miellyttävät, käynti oli perus poni käyntiä, ravi oli melkein kuin heppa ravia, eli ei yhtään tikittävää vaan rauhallista ja isoa, laukka oli eteenpäin pyrkivä ja voimakas, siinä oli aluksi hieman vaikea istua.
(c)Loti

Oli kyllä kiva poni, yksi kivoimmista millä menin tuon riparin aikana.

---

Ratsastusten jälkeen syötiin taas ja sitten vähän opiskeltiin, illalla leikittiin ulkona sellasta nimileikkiä, jotta kaikki oppisivat kaikkien nimet ja leikittiin myös 10 tikkua laudalla, enen kun mentiin sisälle syömään iltapalaa ja laulamaan virsiä.

---

TIISTAI, 27.6

Herättiin vähän yli 8, syötiin aamupalaa ja sitten pidettiin aamujumis eli aamu jumalanpalvelus.
Ratsastettin klo 10-12 ja olin taas siinä ekassa ryhmässä, eli heti aamujumiksen jälkeen vaihdoin vaatteet ja lähin talleille laittamaan heppaa kuntoon.

Ensimmäinen tunti: MaastoKuvat (C) Loti
Tosiaan, menin maastossa tälläisellä pikkuponilla, Ilmarilla ja siis se oli oikeesti ihan pieni poni, saman kokoinen suunnilleen, kun meidän tallin Monty (säkä 131cm). Ja Ilmarilla oli tosi tikittävä käynti ja ravi, laukka oli aika kiva, se ei ollu niin pieni. Oltiin siis ihan jonon perällä ja me vähän jäätiin jälkeen, mutta se oli ihan ymmärrettävää, kun oli 5 heppaa ja 1 poni Ilmarin lisäksi.

Oli kauniit maastot ja Ilmari oli aika hauska. Kun tultiin kotiin päin yhtä tietä pitkin niin se säikähti jotain ja mentiin sitten jonkun puskan läpi jonnekin puutarhaan! XD

---

Taas vähän syötiin ja opiskeltiin enne iltapäivän tunteja, jotka muistaakseni rastsastettiin klo 15-17.

---

Toinen tunti: Kouluratsastus, pohkeenväistö, taivutukset

Toiselle tunnille sain sitten ihan hepan, Maucan.

r. Merata Magnus, "Maucca"
(c)Loti
Maucca oli aika erilainen heppa millä oon tottunu menemään, toki se oli suokki ja en oo menny suokeilla ihan muutamaan vuoteen, mutta oli kyllä ihan kiva heppa.

Maucca oli vahva edestä, eli pidäte ei aina mennyt ihan läpi. Hepalla oli kiva käynti, iso ja tasainen ravi ja mukava tasainen laukka. Maucca meni aina hetkittäin ihan hyvin, kun hellitti edestä, muuten oli väähän ehkä jyrä tyylinen, etenkin laukasta raviin siirtymisissä. Tunnin jälkeen ajattelin, että tän nimi vois olla Muhku, kun Maucca oli niin iso ja jykevä rakenteinen!

Pohkeenväistöt ja taivutukset tunnilla onnistuivat ihan hyvin.

(c)Loti

---
Taas tunnin jälkeen syötiin, opiskeltiin, rukoiltiin ja meillä oli leirikaste.

Leirikaste alkoi ylätallin pihasta, ensin meijän silmät sidottiin pinteleillä ja sitten otettiin liinasta kiinni, jotta pysyttäis jonossa.
  Sit käveltiin kentälle ja kun sinne päästin niin meijät jaettiin kahteen ryhmään sekä käskettiin ottaa kendät ja sukat pois. Yksitellen meijät otettiin ja sitten lähettiin tehtävä radalle.
  Siinä radalla ensin mentiin 2 puomin välistä, seuraavaksi 1 puomin yli ja vikana 1 puomin ali. Käveltiin vielä muovipussin yli, jonka päällä oli saippuavettä. Sit oltiinkin jo maalissa ja saatiin ottaa pinteli pois.
  Mutta se ei loppunu siihen, vaan meillä oli pieni rap battle ja sitte piti tehä still kuva. Oli kyllä ihan hauska leirikaste!


Illalla vielä laulettiin ja leikittiin, kunnes sitten syötiinkin jo iltapalaa ja mentiin nukkumaan.

---

KESKIVIIKKO, 28.6

Heräsin taas vähän jälkeen 8 ja meillä oli aamupalan jälkeen taas aamujumis, mutta lyhyepi, koska me ratsastettiin 1,5h eli eka tuti oli klo 9.30-11 ja toka tunti oli klo 11-12.30. Olin ekalla tunnilla, joten tuli hieman kiire laittaa heppaa kuntoon, mutta ehin onneksi hyvin tunnille!

Ensimmäinen tunti: Kouluratsastus, istunta, pohkeenväistöt

Masa
(c)Loti
Menin Masalla jälleen koulua, oli aika samanlainen kuin maanantainakin, mutta pohkeenväistöt onnistuivat paremmin. Ja sitten taas laukannostot ei juurikaan onistunu, poni kuumu niissä liikaa ja alkoi sitten pukittelemaan, joten tolla tunnilla ei laukannostot juurikaan onnistunu. Vielä kun tehtiin sellasta tehtävää et tultiin keskihalkaisijalle käynnissä ja käynnistä piti nostaa laukka niin poni vaan peruutteli, meni ite pohkeenväistöö, siis teki kaikkee muuta kun käveli suoraan. Onnistuttiin kyllä sitten tekemään yksi hyvä laukannosto käynnistä ympyrällä.

Ja tosian, istuntaan perehdyttiin jo alkutunnista, mm. venyttelemällä hepan selässä ja ratsastamalla ilman jalustimia.

Teknisiä ongelmia havaittavissa XD
(c)Loti
---

Ja jälleen as always syötiin ruokaa ja opiskeltiin uskonnon asioita kunnes ratsatsettiin kai klo 16-18?

---


Toinen tunti: Esteratsastus, linjoja

t. Beauty "Huima"
(c)Loti
Menin toisella tunnilla sitten ponilla, jonka nimi oli Huima ja siis se oli ihan super kiva poni!
Huima oli kevyt edestä, piti olla itsekkin kädellä kevyt, mutta sieti kyllä tuntumankin.
Tamma oli eteenpäinpyrkivä, sillä oli mukavat askellajit. Käynti ei ollut tikittävää, ravi oli aika isoa ja harjoitusravi ei ollut tasaista, laukka oli tasainen, vahva ja eteenpäinpyrkivä.

Huimalla oli jotenkin hassu hyppytyyli, sillä vaikka nousin nomaaliin mun esteistuntaan niin silti mun takapuoli osu siihen satulaan sen hypyn aikana.


Otettiin ympyröillä alkuverkkahyppyjä ja tultiin ensin 1 ja 2 yhdistelmänä ja sitten tultiin 1, 2 ja 3 yhdistelmänä. Lopuksi tultiin vaaleansinisellä merkitty reitti, eli 2 estettä loivalla kaarella, jonka väliin tuli 6 laukka-askelta.

Hypyt meni hyvin, vaikka 2 esteelle vauhti kiihtyikin, mutta paikat osu ihan hyvin ja tunti oli kiva, samoin poni.

(c)Lotta

---

Ratsastuksen jälkeen oli ruokaa, sit taas leikittiin, laulettiin ja opiskeltiin kunnes kello olikin jo sen verran, että syötiin iltapalaa ja mentiin nukkumaan.

---

TORSTAI, 29.6


Heräsin taas joskus 8, söin, vaihdoin vaatteet ja sitten pidettiin aamujumis. Ratsastettiin taas 1,5h koulua, eli eka tunti oli klo 9.30-11 ja toka klo 11-12.30. Ite ratsastin tokalla tunnilla, onneksi, ois tullu muuten kiire :D

Ensimmäinen tunti: Kouluratsastus, istunta, yhdellä kädellä ratsastus

t. Mienchen "Mimmi"

Menin Mimmi nimisellä tammalla koulua. Ja alkukäynneissä venyteltiin taas hepan selässä ja alkuravien jälkeen keskityttiin taas istuntaan silleen, et mentiin ilman jalustimia ja sit mentiin yhellä kädellä varmaan lähemmäs 20min. 

Mimmillä oli iso käynti, kiva ja tasainen ravi ja laukka oli iso sekä mukava.
Istuntaa käytettiin tällä tunnilla paljon, pysäytettiin istunalla heppa kaikista askellajeista ja tehtiin siitymiset pääasiassa istunnalla.

Oli kiva ja opettavaien tunti, heppakin oli ihan super mukava!

---
Vähän taas syötiin ja opiskeltiin ennen kun ratsastettiin taas klo 15-17.

---

Toinen tunti: Puomit ja kavaletit

r. Dandy
(c)Loti
Mentiin puomeja ja kavaletteja toisella tunnila ja menin Dandyllä. Tunti meni hyvin ja heppa oli kiva.

Tultiin ihan ekaks ravissa noita puomeja tossa keskellä, sit tultiin vähän ympyrällä laukassa ja ravissa puomeja, tultiin esmi. silleen et ensin turkoosit puomit pikku ympyrällä, sit isommal siniset puomit ja sit viel pienmmäl ympyräl turkoosit puomit.

Sitten tultiin toisella ympyrällä noita punaisia puomeja siten, et ensin väliin tuli 5 laukkaa, sit tultiin
uudestaan et tuli 4 laukkaa.

Dandy oli kiva, mutta vähän kyttäs kentällä kaikkea ja oli hidas pohkeelle. Muuten kyllä tunti sujui hyvin!

---
Mentiin ripeästi syömään, ja sitten lähdettiinkin uimaan sinne Reilaan missä oltiin viikonloppu 23.-24.4. Oli kiva päästä uimaan mereen, vaikka vesi olikin hieman kylmää. En ottanu sinne puhelinta mukaan, muuten sieltä ois saanu hienoja kuvia!

Sitte päästiin takas Melkkilään niin vähän laulettiin ja sit syötiinkin iltapalaa ja mentiin nukkumaan.

---

PERJANTAI, 30.6

Heräsin vasta 8.30, söin aamupalan ja sitten oliki aamujumis. Olin ekalla tunnilla, mutta se alkoikin vasta 10. Eli ratsastettiin normipitusettunnit (klo 10-12).

Ensimmäinen tunti: Leikkitunti

Menin leikkitunnilla Maucalla ja meillä oli 5 eri leikkiä.

1) Maailman ympärysviesti
      On C-pääty ja L-pääty, niin C-päädyssä on lähtö ja maali ja L-päädyssä tolppa joka pitää kiertää.
      C:stä lähdetään kohti L:n tolppaa ja tolpalla tehdään hepan selässä maailman ympärysmatka
      (=kierretään hevosen selässä 360astetta) ja sit palataan C-päätyyn, josta lähdetään takaisin
      L-päätyyn ja taas tehdään maailman ympärysmatka ja mennään maaliin eli C-päätyyn.

2) Kananmunan kuljetus
      C-pääty on lähtö ja maali ja L-päädyssä täytyy käydä kiertää tolppa. Ja toisessa kädessä on
      lusikka missä on keitetty kananmuna ja se kananmuna ei saa tippua. Eli basic kananmunan
      kuljetus, mutta vaan hevosen kanssa.

3)Lehti pepun alla
      Meille laitettiin lehden pepun alle ja mentiin kaikkia askellajeja ja piti saada se lehti pysymään
      siellä pepun alla. Kun lehti tippui niin sitten se myös tippuu pelistä pois.

4)Tuolileikki
      Musiikki soi ja kun se loppuu, niin pitää nopeesti tulla hepan selästä alas ja mennä tuolille, se
      tippuu joka ei ehdi tuolille ja tuoleja on siis yksi vähemmän kun pelaajia. Toisin sanoen perus 
      tuolileikki mutta vaan heppojen kanssa.

5)Ystäväleikki
      Keskellä maneesia on 4 tolppaa, jotka on saman matkan päässä toisistaan, eli ne muodostavat
      neliön ylhäältäpäin katsottuna. On 5 ratsukkoa, 4 niistä ottaa yhden tolpan ja se viides jolla ei ole
      tolppaa niin jää keskelle. Se keskellä oleva ratsukko menee kysyy joltain tolpalta olevalta, että:
      "Pidätkö ystävistäni?"
      Tolpalla oleva vastaa: "Joo, keitä he ovat?"
      Keskellä oleva sanoo kaksi tolpalla olevan ratsukon nimeä eli esim. "Julia ja Jenni"
      Ja silloin Julia ja Jenni vaihtavat tolppia, jolloin keskellä oleva ratsukko yrittää mennä tyhjälle 
      tolpalle. Mutta jos tolpalla oleva vastaakin "Pidätkö ystävistäni kysymykseen" En niin silloin
      kaikki tolpilla olevat vaihtavat paikkaa.

Maucca
(C)Loti
---
Syötiin taas leikkituntien jälkeen ja meillä oli riparin loppukoe. Sitten lähettiinkin jo rakentamaan rataa toiselle tunnille kun pidettiin leikkimieliset leirikisat.

---

Toinen tunti: Leikkimieliset estekisat

Me pidettiin leikkimieliset leirikisat ja niissä menin Huimalla. Meillä oli 6 esteen rata ja korkeuksia oli mm. 40, 50, 60 ja 70cm vaihtoehdot ja me mentiin Huiman kanssa 60cm rata.

Huima oli sen verran eteenpäin pyrkivä poni, että haettiin maltillista, tasaista ja rauhallista rataa. Itselläni oli myös tavoitteena, että muistan pitää kantapäät alhaalla ja käyttää istuntaa, hoin itelleni koko radan ajan, että istu, istu ja istu.

Ratapiirros, toivottavasti saatte selvää mun epäselvästä piirroksesta!

Tässä vielä videota, ensin siinä on vähän alkuverkka hypyistä ja sitten tulee koko rata.

(c)Loti

Me saatiin just sellanen rata kuin tavoiteltiinkin ja mä muistin pitää kantapäät alhaalla ja istua, oon tosi tyytyväinen poniin ja tohon rataan!! Ja siinä ohimennen napattiin 2.sija! :D

(c)Loti
---
Sitten taas ratsastusten jälkeen vähän syötiin ja laulettiin ja leikittiin ja opiskeltiin. Ja lopulta kello olikin sen verran, että syötiin iltapalaa ja mentiin nukkumaan!

---

LAUANTAI, 1.7

Heräsin jo klo 7, koska meijän ratsastustunti alkoi klo 9, niin söin aamupalaa ja sit oli nopea aamujimis, ennen kun lähettiin laittaa heppoja kuntoon.

---

Viimeinen tunti: Kouluratsastusta Huimalla

Viimeinen tunti. Vou. Onneksi sain mennä sen Huimalla. Huimasta ehkä tulikin sellainen mun lemppariponi ton leirin aikana, tykkäsin eniten mennä sillä. En oikeastaan tiiä miksi, mutta se oli niin opettavainen ja yritti parhaansa. Se opetti mulle lyhyessä ajassa pajlon, muun muassa sen miten kova vaikutus istunnalla oikeasti on ratsastuksessa, miten hevosen laukkaa voi oikeesti lyhentää ja hidastaa istunnan avulla.

t. Beauty, "Huima"
Mentiin vikalla tunnilla siis koulua ja haettiin tahtia. Sellaista tasaista tahtia. Aluksi se oli Huiman kanssa vaikeaa, esim. ravissa, kun istui sen vaikeassa harjoitusravissa niin sen tahtirikon tunsi. Samoin laukassa. Mutta loppua kohden parani ja saatiin laukkaan´kin tahtia, kun mä aloin käyttää istuntaa ns. oikein.

Lopussa opettaja antoi kaikille palautetta ja mulle se sano: "Sun istunta on kehittyny valtavsti tän leirin aikana" Ja mä oon samaa mieltä. Huomasin tossa vikalla tunnilla, että mun istunta on parantuntu ja oon oppinu käyttää sitä.

---

Menin talolle pakkaamaan ja sitten pitikin jo lähteä.

Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.
2.Kor.4:6; Ef 5:8; Fil. 2:15

---

SUNNUNTAI, 2.7


Konfirmoitu Perniön Pyhän Laurin kirkossa 2.7.2017.


 Herra, siunaa meitä ja varjele meitä.
Herra, kirkasta kasvosi meille ja ole meille armollinen.
Herra, käännä kasvosi meidän puoleemme ja anna meille rauha.
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
Aamen.

4.Moos.6:24-26


---

Suuri kiitos parhaalle ripariseuralle, isosille, Melkkilän väelle ja meijän papille!
Suuri kiitos siitä, miten teitte tästä riparista parhaan ja unohtumattoman!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti