torstai 20. heinäkuuta 2017

#120: Asenne on elämän perusyksikkö

  Asenne voi tarkoittaa seuraavia asioita:
        - Asenne psykologiassa, johonkin sosiaalisesti merkitykselliseen kohteeseen liittyvä myönteinen tai kielteinen suhtautumistapa.
        - Kieliasenne, suhtautuminen joko eri kieltä tai saman kielen murteita käyttäviä ihmisiä.

Kun Wikipedialta kysyy asenteesta, saat vastaukseksi tuon. Tai kun mietit "mikä on asenne?"  tai ihan kirjoitat siihen Googlen hakukenttään "asenne" niin tuo on se yleisin vastaus.

Mutta mun mielestä asenteen voi selittää muulla tavalla, asenne on nimittäin ihmisen yksi ominaisuus. Ja kaikilla on oma asenne. Mutta nyt mitä se asenne on tarkemmin? Onko se joku asia, jolla saat elämän loistamaan?


Vaikka me ollaankin lomalla niin fysiikassahan voiman perusyksikkö on F (=force). Elämää voidaan jossain kohti verrata fysiikkaan, sillä elämän perusyksikkö on asenne. Ja tien hyvään elämään löytyy, kun löytyy hyvä asenne.

Eli asennetta tarvitaan moneen juttuun, voisin jopa sanoa, että kaikkeen. Mikään ei tule onnistumaan jos ei ole oikeaa asennetta. Ja oikealla asenteella tarkoitan hyvää, postitiivista, päättäväistä ja joustavaa asennetta.


Oikean asenteen lisäksi on olemassa se huono asenne, jolla on monta alalajityyppiä, esimerkiksi "en tee"-asenne, "en halua"-asenne tai "ei käy"-asenne. Kun sellainen asenne meinaa ottaa vallan niin silloin täytyy vaan olla päättäväinen ja vaihtaa negatiivinen positiiviseksi.

Otetaan esimerkki; hevoset. Hevosten kanssa aina sattuu ja tapahtuu, koska ne ovat eläimiä. Ne eivät osaa puhua. Jos olet hyppäämässä vaikka kisoissa esterataa ja radan ensimmäinen este tippuu. Silloin ei saa laittaa hanskoja tiskiin ja todeta, että emmä osaa. Silloin täytyy ottaa oikea asenne ja jatkaa esterata loppuun.

(C) kaisa

Muistan yhden koulutunnin Doriksen kanssa, kun mikään ei tuntunu onnistuvan. Doriksella oli sellainen "älä koske muhun" päivä, eli silloin se ei siedä juurikaan pohjetta tai ohjastuntumaa. Ja aiheena tunnilla oli vieläpä pohkeenväistöt, Doriksen ja mun yksi vaikeimmista koululiikkeistä. Ei vaan yksinkertaisesti onnistunu, Doris katto mua yläkautta silmiin ja ei halunnu väistää. Meinasin siinä vaiheessa heittää hanskat tiskiin, mutta yritin ja yritin vaan väistättää Dorista. Otin oikean asenteen niin kyllä tuli muutama väistöaskel ravissakin. Ja toi tunti oli joskus vuonna 2015 elokuussa. Oon ajan mittaan alkanu tajuta ton tamman ajatusmaailmaa ja joka kerta kun sen selkään nousen, niin otan alusta asti hyvän asenteen.

(C)loti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti