sunnuntai 24. joulukuuta 2017

#157: Joulu yö, juhla yö

Toissapäivänä minulla, kuten myös monilla muillakin alkoi (omalla kohdalla) kauan odotettu joululoma. Koko syksy on nyt paiskittu vaan opiskellessa ja olen vaan yrittänyt saada hyviä arvosanoja, melkeinpä tuloksetta ainakin alkulukukaudesta, mutta kova työ palkittiin loppulukukaudesta hyvilläkin arvosanoilla ja toissapäivänä saaduilla hyvillä numeroilla välitodistuksessa. Mulla on niin hyvä fiilis nyt, kaikki arjen paineet on pois ja hetken taas saa hengähtää ja levähtää, jotta sitten kevätlukukauden jaksaa ja jaksaa sitten muutenkin.

Joulun aika on ihanaa, se on täynnä monivuotisia perinteitä kautta historian, ja kaikilla on ne omat upeat jouluperinteet. Joidenkin jouluperinteisiin kuulu joulukirkko, onhan joulukin alun perin kristillinen juhla, tai sillä on kristillinen tausta, nimittäin joulunahan juhlittiin Jeesuksen syntymää.


"Joulupuu on rakennettu,
joulu on jo ovella.
Namusia ripustettu ompi kuusen oksilla.
Kuusen pienet kynttiläiset valaisevat kauniisti,
ympärillä lapsukaiset laulelevat sulosti."Jos joulu laitettaisiin perusraameihin siihen sisältyisi se, että kodissa olisi joulukuusi, laulettaisiin joululauluja, syötäisiin ihania jouluruokia, sekä -herkkuja. Annettaisiin toisille joululahjoja, tai Joulupukki muoreineen tai ilman tulisi tuomaan että jakamaan lahjat lapsille sekä myös aikuisillekin.
Joulua ei pidä silti laittaa näihin perusraameihin, sillä se on monille perheille, yhteisöille, kansoille, ryhmille ja ihmisille erilainen, kaikilla on erilaisia perinteitä ja erilaisia juttuja. Monen kodissa vierailee tänäänkin Joulupukki, saattaa vierailla myös Joulumuori. Heille joissain perheissä lauletaan ja joissain taas runoillaan. Joskus voi tonttujakin olla mukana. Mutta yleisesti ajatellaan, että tontut katselevat ja tarkkailevat, että ovatko lapset kilttejä vai eivät. Joissain kodeissa on aito puu joulukuusena, jossain on kaunis muovikuusi. Joulua ja sen perinteitä ei pidä yleistää. On ihanaa, miten kaikki viettävät toisistaan erilaisia jouluja, vaikka samoja asioita monissa kodeissa onkin. Joulussa ja joulunperinteissä ihastuttavat erilaisuus ja yksilöllisyys sekä ne omat perinteet."Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, väki nukkuu.
Öitten varjoon talon touhu hukkuu, touhu hukkuu."
Joulussa ihanaa on perhe, sukulaisten sekä tuttavien näkeminen, yhdessäolo rakkaimpien ihmisten kanssa ja joulurauha. Nämä asiat rakentavat joulun. Mielestäni joulua ei rakenneta kodin siivoamisesta, joulukuusen koristelusta ja tonttujen asettamisesta lipastojen päälle. Joulu rakentuu rakkaudesta, rauhasta. Joulun tekee rakkaimmat ihmiset, perhe ja sukulaiset. Joulua kunnioitetaan perinteillä ja arvoilla."Ikuisen joulun,
jos tahdot löytää,
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan.
Et löydä kultaa,
et juhlapöytää.
Löydät vain seimen ja tallin koruttoman."
Haluan kertoa teille, mun joka vuotisen ihanan jouluperinteen. Se perinne on nyt muistaakseni ollut jo 5 vuotta käytössä. Käyn joka vuosi mummin kanssa jouluostoksilla. Vaikka joka joulu pyrinkin tekemään enemmän ja enemmän lahjoja itse, silti haluan ylläpitää tätä perinnettä. Käymme ensin kaupoilla ja sitten menemme mummini luokse paketoimaan lahjat. Tänä vuonna uusimme hieman perinnettä, kävimme ennen kaupoille menoa yhdessä hyvässä kahvilassa. Muistakaa, että perinteet ovat tärkeitä ja ihania joulussa, on myös ihanaa ja hauskaa hieman rikkoa ja uudistaa perinteitä."Joulumaahan matkamies jo moni tietä kysyy;
Sinne saattaa löytää, vaikka paikallansa pysyy.
Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa,
Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa."


Tätä päivää monen perheessä ollaan odotettu, etenkin perheen pienimmät. Viettäkää mahtava joulu, menkää ja olkaa yhdessä perheenne sekä ystävienne, kaikkien rakkaimpiennen kanssa. Joten toivotan nyt sinullekin siellä ruudun toisella puolen hyvää ja rauhallista joulua, sekä iloista ja onnellista uutta vuotta 2018!


"Jouluyö, juhlayö.
Päättynyt kaikk´ on työ,
kaks´ vain valveill´ on puolisoa,
lapsen herttaisen nukkuessa
seimikätkyessään,
seimikätkyessään.

Jouluyö, juhlayö.
Paimenill´ yksin työ.
Enkel´ taivaasta ilmoitti heill´:
Suuri koittanut riemu on teill´
Kristus syntynyt on,
Kristus syntynyt on!

Jouluyö, juhlayö.
Täytetty nyt on työ.
Olkoon kunnia Jumalalle!
Maassa rauha, myös ihmisille
olkoon suosio suur´,
olkoon suosio suur!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti