sunnuntai 7. tammikuuta 2018

#160: Toinen vuokrahevonen?!

Suomenhevoset on oikeesti aika ihania. Ja ne osaa olla herkkiä ja taitavia. Jotenkin ennen  ajattelin pitkään, että itse olen ratsastaja, joka tykkää mennä edestä kevyillä puoliverisillä. Tämä ajatus syntyi ehkä siitä, kun olen saanut sellaisen yleisen kuvan suokeista, jotka ovat raskaita edestä ja/tai vievät sua ihan 6-0. Olin ehkä mennyt paljon kuvailemillani suokeilla, toki Virnes oli poikkeus. Ja tämä mun luuleva niin sanotusti väärä kuva  suokeista kumoutui osittain kun aloin mennä Hampalla. Hampasta paljastui ihan mahtavia piirteitä, niin omalaatuisia, ihania ja suokkimaisia. Se on vaan niin ihana ja symppis pappa! Sekä taitava, se on monesti yllättänyt mut koulupuolella että ihan maastossakin mennen ihan rauhallisesti. Tämä mun suokkien väärä kuva kumoutui kokonaan, kun pääsin ihanan ison suomenhevosen, Ryskyn selkään. En ikinä aiemmin ole ratsastanut niin herkällä ja niin edestä kevyellä suokilla. Rysky on aivan mahtava tapaus, kiltti ja herkkä. En ikinä aiemmin ole ratsastanut Virneksen jälkeen niin mahtavilla suokeilla mitä Hamppa ja Rysky on! Ja parasta tässä on, että pääsen joka viikko niiden selkään ainakin kerran!


Sunnunai-maanantai välisenä yönä, kun rakettien bongaus retki oli päättynyt ja silmät sulkiessaan näki vielä naapureiden nättien rakettien värit oli aika mennä nukkumaan, jotta jaksoi mennä ratsastamaan, tällä kertaa ratsastamaan hieman perhoset vatsasssa.

Maanantaiksi olin sopinut Hampan ratsastuksen lisäksi kokeiluratastuksen Ryskyllä, isolla upealla suokilla. Olin siis viimeviikolla nähnyt muistaakseni torstaina julkaisun yhdessä Facebook-ryhmässä Ryskystä, jossa kerrottiin, että Ryskylle etsitään vuokraajaa. En empinyt hirveästi kysyttyäni äitiltä luvan ja kirjoitin Ryskyn omistajalle viestin. Maanantaiksi, 1.1 sovittiinkin, että tulen kokeilemaan Ryskyä samalla kun tulen ratsastamaan Hampalla.

Laitoin käytävällä Hamppaa kuntoon, tehtiin Ryskyn omistajan kanssa silleen, että hän kävi maastoilemassa sillä välin kun ratsastelin Hampalla. Hamppa oli hyvä, täynnä virtaa ja valmis purkamaan kaiken ulos, mutta kenttä oli siinä kunnossa, että enimmikseen mentiin käynnissä ja otettiin sitten muutama ravipätkä.

Tehtiin tuttuun tapaan paljon ympyröitä ja voltteja, joilla myötä- sekä vasta-asetuksien avulla jumppasin vähän heppaa. Yritettiin tehä muutamat pohkeenväistöt, mutta Hamppa oli lähinnä silleen, että tee yksinäs, mä meen täysii. Välissä vähän nollattiin tilannetta ja ravattiin pätkiä. Oli vähän sellasta hölkkäilyä ja hömpöttelyä.

Sitten vaihdoin Ryskyyn, joka oli ollut kentällä omistajansa kanssa samaan aikaan kuin minä ja Hamppa. Rysky oli Hamppaan verrattuna iso, mutta onneksi menin paljon vrt:llä Ryskyn kokosilla hepoilla, joten ei iskenyt korkeenpaikan kammo. Siinä sitten Ryskyn kanssa yritettiin tehdä tuttavuutta, uralla tein voltteja ja ympyröitä, yritin saada vähän tuntumaa hevoseen.

Siirryin keskiympyrälle, jotta Ryskyn omistaja pystyi kertomaan vähän vinkkejä ja neuvomaan mua. Koin pari ahaa-elämystä ja sain hieman paremmin kiinni siitä, että miten se heppa oikeen toimi. Yllätyin, että miten voi olla näin kevyt edestä ja näin herkkä heppa niin isokokoiseksi suokiksi. Ja kuten aiemmin mainitsinkin olen yleisesti ajatellut, että suokit on edestä vahvoja ja vie sua 6-0. Rysky on niin herkkä, se pysähtyy hengityksestä ja lähtee liikkeelle hengityksestä. Se kuuntelee istuntaa ja omaa mukavan että tasaisen ravin.

Kun olin kokeillut Ryskyä, niin mun vanhemmat hoiti Hampan ja mä yhdessä sen omistajan kanssa Ryskyn. Kun molemmat suokit oli hoidettu, niin ne vietiin ulos ja mä lähin kotiin.

mulla ei oo ryskystä kuvia, joten saatte Hamppa sekä maisemakuivia!
Keskiviikkona 3.1, olin ratsastelemassa Hampalla ja papalla oli energiaa aika reilusti! Välillä mietin, että mistä sitä energiaa oikeen tulee, tallissakin näki jo, että ahaa, tänään onkin tälläinen vähän menevämpi päivä. Mutta kentällä sitten alkukäynnit meni leppoisasti, samoin käyntityöskentely, Hamppa oli super hyvä!

Mentiin kyllä lähinnä käyntiä, kun kentän pohja paikotellen oli jäässä eikä siinä uskaltanut hirveesti ravailla vaikka hokit onkin. Keskityin käyttämään istuntaani, en hirveästi keskity Hampan kanssa pysähdyksiin ja siihen, että miten heppa pysähtyy. Mutta Ryskyllä meno sai mut ajattelemaan asiaa, ja kokeilemaan kohtaavatko samat ajatusmaailmat myös Hampan kanssa.

Pysähdykset tein silleen, että puolipidätteillä valmistelin, istuin, käytin vatsalihaksia, ja hengitin syvään sisään, sitten hengitin ulos ja tadaa, Hamppa pysähtyi. Hengitin jälleen syvään sisään ja päästin ulos, jolloin Hamppa lähti liikkeelle.

Tein myös ympyröitä, joilla keskityin asettamaan ja taipumaan Hamppaa sisään ja ulos. Tein 90asteen kulmia kentän poikki yms, loivia kaaria, kokorataleikkaajia ja siirtymisiä kaäynnistä raviin sekä ravista käyntiin. Siirtymiset onnistuikin hyvin, kun Hamppa lähti käynnistä pienillä avuilla aika energiseen ja isoon raviin. Siirtyminen käyntiin tuli valmistella huolellisesti, jotta siirtymisestä tuli siisti.

Vähän kun heppa oli vertynyt ja nappulat löytymässä niin yritettiin tehdä käynnin sisällä muutoksia. Ensin keskikäyntiä, eli lähinnä Hampan oma käynti riitti, puolipidätteillä sekä istunalla kokosin ja hengitin ulos pysähdykseen. Pysähdyksestä takaisin keskikäyntiin ja toistettiin samaa useasti. Tehtiin tätä ensin vasemmassa kierroksessa ja Hamppa sai hyvin ideasta kiinni ja toimi hyvin.

Vaihdettiin suuntaa ja kokeiltiin tuota samaa käynnin sisällä muutosta myös oikeelle ja sitten Hamppa vähän kyllästy eikä malttanut seistä, vaan poikitti. Alettiin keskittymään pysähdykseen ja pysähdyttiin useita kertoja ensin keskikäynnistä, sitten alettiin ottaa mukaan myös vähän lyhyempää ja kootumpaa käyntiä. Jatkettiin sillä idealla että keskikäynnistä kootumpaan ja lyhyempään käyntiin, siitä pysähdys ja takasiin kootumpaan ja lyhyempään käyntiin ennen kuin annoin Hampan palata keskikäyntiin. Saatiin monta hyvää pätkää vielä tässäkin kierroksessa ja muuta hyvä että maltillinen pysähdyskin.

Otettiin aiemminkin  jo ravia, mutta nyt vielä loppuun otettiin lisää ennen loppukäyntejä. Hamppa toimi ja malttoi kyllä hyvin, vaikka olisikin halunnut mennä hieman kovempaa.Perjantaina 5.1, jatkoimme Hampan kanssa koulukiemuroita ja Hamppa oli aika hyvä, liikkui hyvin eteen (se on harvoin kyllä ongelmana) ja liikkui kivasti käynnissä sekä ravissa oikeinpäin vasemmalle, oikealle käynnissä liikkui yhtä hyvin kuin vasemmalle. Oikeelle oli ravissa kaarevat urat eli lähinnä ympyrät oli vaikeita, Hamppa puski aika paljon sisään, mutta saatiin sitä vähän korjattua ja saatiin muutama hyvä pätkä ravissa oikeelle ympyrällä.

Aloiteltiin Hampan kanssa volteilla ja loivilla kaarilla, haettiin vähän taipuisuutta ja pian otettiinkin taas ne pysähdykset matkaan mukaan. Ja pysähdykset tehtiin taas sillä tyylillä, että huolellisesti valmistellaan, hengitetään sisään ja hengitetään ulos niin heppa pysähtyy. Toki, apuna käytin myös istuntaa ja vatsalihaksia.

Jatketiin myös sillä käynnillä leikkimisellä, tehtiin samanlailla käynnissä muutoksia, miten keskiviikkonakin tehtiin. Mutta nyt ei enää kokeilumielessä uralla vaan, otettiin niitä muutoksia loivilla kaarilla ja ympyröillä sekä volteilla. Eli esimerkiksi kun loivakaari tuli pitkälle sivulle, niin lyhyt sivu mentiin keskikäynnissä, saatettiin ottaa seis, mutta kun käännyttiin loivalle kaarelle niin keskikäynnistä vatsalihaksilla ja istunnalla koottiin käyntiä, otettiin loivan kaaren keskikohtaan seis sillä hengitys ja istunta tekniikalla, takaisin siihen kootumpaan ja lyhyempään käyntiin. Loivan kaaren lopussa päästettiin takaisin keskikäyntiin.

Otettiin lämmittelyksi ensin muutama ravisiirtyminen ennen kun jatkoin kevyessä ravissa molempiin suuntiin, jossain kohti otin kyllä siinä välissä käyntiin ja tein muutaman voltin tms. ennen uutta raviin siirtymistä ja ennen kun jatkettiin taas kevyessä ravissa. Ravissa Hamppa toimi hyvin vasemalle, mutta huomasin heti kun ekaa kertaa yritin ympyrää oikeessa kierroksessa, että Hamppa puskee sisälle, joten siirsin käyntiin. Käynnissä että harjoitusravissa (harjoitusravissa siksi kun huomasin paremmin ravin tahdin muutokset) vasta-asetusten avulla molempiin suuntiin haettiin sellasta tietynlaista kuuliaisuutta ja se toimi. Saatiin muutama ympyrä ilman mitään suurempia puskemisia tai puskemisia ollenkaan!

Ravin jälkeen siirsin käyntiin ja hetki kummatkin levähdettiin ennen kun otettiin vähän laukkaa. Ei Hampan kanssa pitkään aikaan olla laukattu, joten oli ihan kiva päästä laukkaamaan kun kenttä sen salli. Vai pitäiskö sanoa, että kun Suomen sää sen salli. Otin ohjat käteen, mentiin oikeeseen kierrokseen, lyhyen sivun menin ravissa, kulmassa nostin oikeen laukan ja laukkattiin pitkäsivu, sitten siirryttiin raviin, ravattiin puolet seuraavasta pitkästä sivusta, tehtiin sitten puoliympyrä ja siirsin Hampan käyntiin. Tehtiin vielä toinen nosto, käynnistä se, Hamppa toimi hyvin!

Siirsin raville, ravattiin ensin oikeelle yks ympyrä ja sit vasemmalle yks ympyrä ennen kun aloin pidentää ohjaa, ravattiin puolikierrosta pidemmällä ohjalla, jotta Hamppa  saisi venyttää kaulaa. Istunnalla ja vatsalihaksilla siirsin hepan käyntiin ja käveltiin loppukäynnit.


Tänään sitten olinkin ratsastamassa Ryskyllä ja oli vielä nappulat haussa, tein alkuun voltteja ja ympyröitä, eli ihan niitä perusjuttuja. Hain vähän tuntumaa Ryskyyn. Otettiin mukaan heti alussa loivat kaaret että pysähdykset. Pari ekaa pysähdystä ei ihan onnistunut, mutta vika taisi olla ohjien toisessa päässä, en valmistellut pysähdyksiä tarpeeksi hyvin. Ja Ryskyn kanssa siis pysähdykset toimii tän hepan kanssa silleen, että se pysäytetään istunnalla ja vatsalihaksilla ja ulos hengittämällä. Liikkeelle lähdetään myös ulos hengittämällä.

Päähän tuli jostain joku ajatus siitä, että miksen kokeilisi vähän pohkeenväistöjä. Rysky yllätti mut positiivisesti, se väistää aika hyvin ja pienillä avuilla kumpaankin pohjetta kumpaankin suuntaan, uralta ulos ja uralle, ei mitään ongelmaa. Samoin onnistui myös ne selliset pohkeenväistöt uralla, jossa etuosa on uralla ja takaosa uran sisäpuolella, ja noin 45asteen kulmassa. Tehtiin sellasia väistöjä molempiin suuntiin ja ne onnistu aika hyvin.

 Mentiin pelkästään käyntiä, koska kenttä oli sen verran kova. Mutta haettiin nappuloita, tuntumaa ja Rysky pätkittäin, ihan sellasia pieniä pätkiä tuntui hyvältä ja liikkui kivasti. Hiljaa hyvä tulee ja Ryskyn kanssa jatketaan torstaina koulukiemuroita.


Tällä viikolla opin paljon taas uutta, vaikken opetuksessa enää vakituisesti olekkaan. Kerron lisää keskiviikon postauksessa, mutta lyhyesti, tämän hetkinen ratsastus- ja hevostilanteeni on se, että lopetin ratsastuskoulussa ja otin toisen vuokriksen. Nyt mulla siis on kaksi vuokrista, Hamppa ja Rysky ja kummatkin suokkeja. Aivan ihania ja kilttejä suokkeja. Hassua, että ennen pidin enemmän ehkä puoliverisistä ja esteratsastuksesta, nykyään pidän enemmän suokeista ja kouluratsastuksesta.
Mutta, vaikka ihmismieli onkin muuttuvaa sorttia ja sitä menee virran mukana, niin me näemme keskiviikkona sellaisen kivan postauksen parissa, jossa selviää mm. se, että miksi lopetin ratsastuskoulussa, ja paljon muuta, eli keskiviikkoon!

2 kommenttia:

  1. Nää kuulostaa kyllä oikein ihanilta ratsuilta, joiden kanssa on varmasti kiva harrastaa! Kiva, että olet löytänyt tuollaiset vuokrahevoset! :)

    welifedream.blogspot.fi

    VastaaPoista