sunnuntai 21. tammikuuta 2018

#164: Elämäni ilman hevosia

Välillä sitä miettii, että millaista olisi elää ilman hevosia? Toki jos ei ikinä olisi edes istunut hevosen selässä eikä edes ns. ylivoimaisesti tykkäisi niistä, olisi niin monta eri vaihtoehtoa elää ilman hevosia. Eikä se välttämättä edes tekisi tiukkaa. Mutta jos nyt tällä hetkellä, kun on niin tykästynyt näihin isoihin nelijalkaisiin, jos ne multa vietäis pois niin tekis tiukkaa. Vaikka tykkäänkin yleisesti kaikista eläimistä, mutta hevosissa on se oma juttunsa. Ei niistä voisi noin vaan luopua. Ja itseasiassa, on multa viety mun rakkaita nelijalkaisia, se tekee tosi tuikkaa joka ikinen kerta. Mutta toisten hevosten avulla taas selviää eteenpäin.
      Hevoset auttaa pääsemään yli toisista hevosista niin sanotusti. Esimerkiksi Virneksen pois menosta on sen verran aikaa, että olen ikään kuin päässyt siitä yli, silti olisihan se kiva jos Virnes olisi vielä täällä. Sitä hevosta voi vaan muistella lämmöllä. Doris auttoi niinä vaikeina aikoina kun Virnes lähti. Mutta kun Doris lähti, ei ollut ketään joka lohduttaa. Se oli jotenkin koko juttu raskas, enkä tiedä olenko päässyt 100% yli ja hyväksynyt tämän asian, Doriksen pois menon. Vaikka se olikin järkiteko ja olen sitä mieltä, niin silti on sitä pikku tammaa kova ikävä. Täytyy löytää aikaa ja antaa uusille hevosille mahdollisuus, niin mä sen ajattelen.
      Nyt onneksi mulla on kaksi heppaa, joiden kanssa on kiva harrastaa. En voisi kuvitella elämääni ilman hevosia, olisinko enemmän meidän perheen eläinten kanssa? Vai olisiko meillä eläimiä? Mitä mä tekisin nyt? Olisiko mulla blogi? Mitä mä harrastaisin? Niin monta kysymystä, mutta ei vastauksia. Onneksi, näitä kysymyksiä ei tarvitse miettiä. Onneksi mulla on hevoset. Ne ihanat isot nelijalkaiset.

inhottava pimeys, kuvassa Hamppa ja Rysky.
Tällä viikolla ratsastelin kolmepäivää putkeen, joka päivä suunnilleen tunnin. Oli kivaa, mutta omalla tavallaan raskasta. Oon joskus miettinyt, että miten sitä oman hepan kanssa pärjäis. Tosin, siihen tottuis ku joka viikko ratsastais yhellä tai useemmalla hepalla monta päivää putkeen. Mutta kuiteskin, menin Hampalla keskiviikkona (17.1) ja voi apua miten toisella olikin energiaa!

Keskiviikkona heti kun nousin selkään ja päästiin vaan liikkeelle niin Hamppa oli silleen, että ravataanko jo? Käveltiin reilut alkukäynnit, otin ohjat käteen ja tehtiin muutama voltti per suunta käynnissä ennen kun otettiin alkuhölkkiä. Ravailtiin molempiin suuntiin muutama kierros tehden voltteja ja ympyröitä. Kun Hamppa oli saanut vähän puhtia pois niin siirsin käyntiin ja aloitettiin käynnissä työskentely.

Käynnissä aloitettiin korjaamalla Hampan puskemista oikeelle ravissa, joten oikeessa kierroksessa tehtiin voltteja siten, että ensin tehtiin iso voltti ja sen jälkeen samaan kohtaan pienempi voltti. Volteilla oli tarkoitus taivuttaa Hamppaa sisälle päin, oikeenpohkeen ympärille niin sanotusti. Kun Hamppa alkoi rentoutumaan ja taipumaan, niin vaihettiin suuntaa ja vasemalle sama juttu.

Myöhemmin alkujumppien jälkeen, siirryttiin keskiympyrälle, jossa tehtiin suuntiin vasta- ja myötäasetuksia käynnissä ja harjoitusravissa. Tehtiin tätä molempiin suuntiin. Kun Hamppa alkoi malttaa paremmin, niin siirryttiin keskiympyrällä kevyeen raviin. Kevyessä ravissa haettiin malttia ja rentoutta, sillä Hampalla oli meno päällä. Kun ravissa alkoi malttamaan, rentoutumaan ja liikkumaan oikeinpäin niin otettiin laukat mukaan. Ensin otettiin oik.kierrokseen uralla muutama laukkaan siirtyminen ja laukattiin pikkupätkä. Siirryttiin takaisin keskiympyrälle, jossa otettiin enemmän laukkaa. Vasen laukkakin jopa nousi ekalla yrittämällä, mutta huomasin, että vas.kierrokseen puski vähän ulos. Oikeelle Hamppa laukkasi hyvin eikä puskenut mitenkään paljoa, saatiin hyviä suoria pätkiä! Hamppa nosti laukan hyvin, laukka oli kyllä aika etenevää, mutta antoi tosi nätisti takas kiinni!

Laukkojen välissä otettiin tietysti välikäyntejä, että pappa jaksaa ja ittekin saa vähän hengähtää. Vikat laukat kun otettiin ja niiden jälkeen käveltiin, niin ajattelin ottaa rentoa rauhallista loppuhölkkä ravia, mutta Hamppa oli vähän toista mieltä. Se veti tyyliin sata lasissa sitä ravia, joten siirryttiin keskiympyrälle tekemään siirtymisiä käynnistä raviin ja ravista käyntiin. Ekat siirtymiset oli vähän "joko mennään", mutta parani koko ajan ja saatiin tosi hyviä siirtymisiä molempiin suuntiin.

Lopuksi muutama kierros loppukäyntejä selästä, tulin sitten alas ja käveltiin vielä maastakäsin muutama kierros. Hamppa oli Super hyvä, kun vaan malttoi, mutta kun oli menossa täysiii niin sitten olikin vähän tekemistä hänen hillitsemisessään. Mutta tykkään hevosisita jotka liikkuu omalla moottorilla, on vaan niin hauska miten toinen on niin menossa! Hän on niin mainio polle!

hamppa

Seuraavana päivänä, eli torstaina menin Ryskyllä ja jotain kävi. Jotain pientä ja huomaamatonta, jolla oli suuri seuraus. Mutta siis, mentiin kentällä ja keskityttiin käyntityöskentelyyn. Otettiin muutama pätkä myös ravia. Ravien jälkeen se tapahtui, joku juttu meni oikein ja hevonen alkoi kulkemaan oikein päin. Ei se aiemmin oo niin hyvin kulkenut mun kanssa kun nyt. Koin siis jälleen suuren ahaa-elämyksen. Voisi kyllä sanoa, että joka kerta kun istuudun Ryskyn selkään koen ahaa-elämyksen.

Ryskyn kanssa käveltiin reilut alkukäynnit, otin ohjat ja tehtiin molempiin suuntiin aluksi voltteja ja ympyröitä. Kun heppa (ja mä) oli lämmennyt niin otettiin pohkeenväistöt mukaan. Aloitettiin vasemmasta kierroksesta ja tehtiin niin , että 1.kierros: pitkillä sivuilla väistettiin uralle. 2.kierros: väistettiin uralta kentän keskelle. 3.ja 4.kierros: väistettiin pois uralta ja takaisin uralle. 5.kierroksella otettiin sulkutaivutus pohkeenväistöjen tilalle. Teimme samaa vielä oikeaan kierrokseen ja Rysky väisti tosi hyvin, sulutkin meni ihan ongelmitta!!

Seuraavaksi siirryttiin keskiympyrälle, jossa tehtiin sulku- ja vastataivutuksia molempiin suuntiin. Ne onnistuivat myös hyvin, itse piti muistaa vaan, että miten päin vasta- ja avotaivutuksen taivutus kaulasta menee (heh). Kun nappulat alkoi löytymään ja heppa rentoutumaan oli aika siirtyä seuraavan askellajin pariin. Vasemmassa kierroksessa siirryimme uralle ja otettiin lyhyt (eli noin puolet yhestä pitkästäsivusta) harjoitusravipätkä. Käveltiin hetki, tehtiin voltteja ja ympyröitä, joilla jatkettiin vähän sulkutaivutuksilla. Otettiin toinen lyhyt pätkä harjoitusravia. Käveltiin hetki, sitten siirryttiin kevyeen raviin ja ravattiin puolikierrosta ennen kuin siirryttiin keskiympyrälle, jossa tehtiin siirtyminen käyntiin aika pian ympyrälle kääntämisestä.

Oltiin vielä vasemmassa kierroksessa, käveltiin hetki ennen kuin vaihdettiin suuntaa ja otettiin oikeeseen kierrokseen ravia. Otettiin nyt vähän enemmän ravia, mentiin kierros ja sitten siirryttiin keskiympyrälle, jonka alussa siirryttiin käyntiin. Ravien jälkeen jumpattiin käynnissä, Rysky oli tosi hyvä ja kulki oikeinpäin. Alettiin tekemään pohkeenväistöjä ensin keskiympyrällä niin, että väistettiin isommalle tai pienemmälle ympyrälle vuorotellen. Tehtiin näitä väistöjä vasemmalle. Tultiin ympyrältä pois ja alettin taas sillä idealla tekemään pohkeenväistöjä, että käännytään normaalisti kokorataleikkaajalle. Kokorataleikkaajan keskikohdassa aletaan väistämään, väistetään kohti uraa ja linjalta ollaan poikettu suunnilleen 2m. Tehtiin näitä väistöjä neljä. Pidensin ohjaa, kunnes ne oli ihan pitkät, käveltiin loppukäynnit, muutama kierros selästä, muutama maastakäsin. Rysky oli super hyvä ja parani etenkin loppua kohden. On kivaa, että pikkuhiljaa alkaa nappulat löytymään ja yhteistyö (sekä yhteisymmärrys) paranemaan.

rysky
Perjantaina (19.1) jatkettiin Hampan kanssa ja nyt päätin ennen selkään nousemista irtojuoksuttaa sen. Laitoin ensin Hampan kuntoon tallissa eli suojat+suitset ja suitsista otin irtojuoksutuksen ajaksi ohjat pois. Mentiin kentälle ja ennen sekä jälkeen juoksutuksen maastakäsin käveltiin kenttää ympäri. Juoksutin Hampan maltillisesti, mutta juuri sopivasti, sillä ratsastaessa se kulki hyvin omalla moottorilla. Kun pääsin selkään käveltiin vielä lisää ennen kun otin ohjat tuntumalle.

Aloitettiin tuttuun tapaan volteilla ja ympyröillä, jatkettiin vähän viimekertaista taivuttelu-juttua. Pian otettiinkin jo siirtymisiä raviin ja ravattiin lyhyt pätkä. Tarkoituksena oli siis ottaa lähinnä siirtymisiä ja vähän kontrolloida Hampan eteenpäin pyrkimystä. Siirryttiin kokonaan käyntiin. Kun Hamppa oli lämmennyt niin otettiin vasemmassa kierroksessa pohkeenväistöjä uralle ja pois uralta. Etenkin ekat väistöt oli haastavia, varsinkin kun pidätteet ei mennyt yhtään läpi. Mutta heti onnistui paremmin kun pidätteet meni läpi ja saatiin hyviä pätkiä! Otettiin tähän väliin lisää raviin siirtymisiä ja Hamppa liikkui hyvin, myös siirtymiset onnistui! Käveltiin pitkin ohjin ja hengähdettiin ennen seuraavaa tehtävää, jossa kaikki tapahtui istunnalla ja uloshengityksellä.

Aloitettiin Hampan kanssa oikeasta kierroksesta, ja tehtävä meni silleen, että pitkät sivut ravissa, lyhyet sivut käynnissä. Lyhyen sivun puoleenväliin tuli pysähdys. Aloitettiin käynnissä, käännyttiin pitkälle sivulle ja uloshengittämällä siirsin maltilliseen harjoitusraviin. Ravattiin koko pitkäsivu, kunnes alettiin pitkänsivun lopussa suunnitella siirtymistä käyntiin. Ekoissa siirtymissä käytettiin apuna myös puolipidätteitä, mutta mahollisimman paljon pyrittiin tekemään istunnalla ja hengityksellä. Uloshengitys ja vatsalihakset, heppa siirtyi käyntiin. Käveltiin lyhyelle sivulle, jossa otettiin keskellä seis. Oli tärkeää ekoissa pysähdyksissä valmistella puolipidätteellä, syvä sisäänhengitys ja sitten uloshengitys; heppa pysähtyi. Uloshengityksellä Hamppa lähti liikkeelle. Käännyttiin jälleen pitkälle sivulle, tehtiin sujuva siirtyminen maltilliseen raviin. Ravattiin jälleen pitkäsivu, uloshengityksellä ja istunnalla käyntiin siirtyminen. Käännyttiin lyhyelle sivulle, lyhyen sivun puolessa välissä syvä sisäänhengitys, sitten uloshengitys ja Hamppa pysähtyi. Jatkettiin uloshengityksen avulla käyntiä. Tätä samaa kaavaa toistettiin ensin oikeelle noin 3-4kierrosta, sitten suunnanmuutos vasemmalle ja sama juttu jatkui. Hamppa muuttui muuttumistaan herkäksi ja toimi toistojen jälkeen vain paremmin ja paremmin pienemmillä avuilla. Ei siihen asti päästy että olis ajatuksella tehty kaikki, mutta ehkä sekin vielä joku kaunis päivä (heh). Siirtymiset onnistu, ne oli saumattomia, sujuvia, pehmeitä. Hamppa kulki oikeinpäin ja pysähtyi hyvin.

Loppuun vielä tehtiin molempiin suuntiin loivia kaaria pitkille- ja lyhyillesivuille. Pikkuhiljaa pidensin ja pidensin ohjaa. Käveltiin sitten loppukäynnit, kaks kierrosta selästä ja enemmän maastakäsin. Hamppa oli vaan niin super hyvä, ehkä joku päivä me vielä laukasta tehdään noin hyviä siirtymisiä.

super pappa!!

Voisi sanoa, että tän viikon ratsastukset on mennyt hyvin. Ryskyn ja Hampan kanssa on tullu edettyä lisää ja opittua uutta, unohtamatta ahaa-elämyksiä. En näitä ihania otuksia kyllä mihinkään vaihtais, en tiiä millasta se elämä olis ilman heppoja, ei sellasta ees osaa kuvitella. Arki olis niin erilaista nykyseen verrattuna. Mutta hyvää sunnuntaita ja huomenna alkaa ihana arki. Ens viikolla meenkin Hampalla keskiviikona ja Ryskyllä torstaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti