lauantai 27. tammikuuta 2018

#166: Entinen estekuski

Aiemmin olen pohdin kouluratsastusta ja sen vaikutusta esteratsastukseen. Samassa postauksessa kerroin kuinka pienempänä halusin ammattikilparatsastajaksi, hyppäämään 160cm esteitä. Mutta nykyään olen "muuttunut" kouluratsastajaksi. Siihen oli myös syy miksi luovuin esteistä ja tykästyin kouluratsastukseen.
   Esteet oli mulle kaikki kaikessa. Halusin hypätä isompaa ja isompaa, kehittyä ja kehittyä. Ja eikö me kaikki halutakin kehittyä siinä mitä me tehdään? Mitä käy jos kehitys loppuu seinään? Ja mulla kävi niin, mun esteratsastus loppu kuin seinään. Esteratsastus ei ollut enään niinkään sama asia ilman Dorista. Tunneilla alettiin mennä enemmän koulua ja mulla ei vaan ollut yksinkertaisesti sellaista hevosta jonka kanssa olisi ollut kiva hypätä. En väitä, että Rapsu, Balleriina, Elli tai Lordi olisi ollut huonoja vaihtoehtoja. Esimerkiksi Rapsu on mun luottoponi esteillä, ollut aina ja tulee aina olemaankin. Balleriinalla hyppäsin muutaman kerran, mutta en sillä ikinä rataa lähtenyt hyppäämään. Lordi taas loisti valkuissa, omalla tunnilla oli vähän hidas pohkeelle, samoin radalla. Elli on mukava hypätä ja muutenkin kyllä tykkään siitä hevosesta, mutta en ikinä oo hypännyt sillä kunnolla, vaan sellaisia pieniä tekniikka juttuja.

Mitä kaipaan esteratsastuksessa eniten? No, esteradat oli helppo muistaa, tasapaino kehittyi ja hyppääminen oli vauhikkaampaa ja koukuttavaa. Mutta päätin silti luopua siitä. Hampan ja Ryskyn kanssa on kiva mennä koulua. Hampan kanssa ei enään hypätä, sillä sitten mennään puomeja ja kavaletteja. Ja se riittää mulle. Ryskyn kanssa en tiedä estejutuista mitään, mutta koulupuolella se on kyllä näyttänyt monta kertaa taitonsa, ja sen miten pienillä avuilla monta sataa kiloa painavaa eläintä voi ohjailla, sen selässsä ahaa-elämykset ei jää pois!
   Vielä sen verran ( jos en aiemminkin) niin kesällä aion ja pääsen hyppäämään. Mutta siihen on vielä pitkä aika. Jos nyt pitää hyppytaukoa esimerkiksi puoli vuotta, osaako sitten enää hypätä? Ehkä se taito on tallentunut tässä 7,5 vuodessa kunnolla. Mutta hei, nyt pääsettekin kuulemaan tarkemmin tämän viikon ratsasteluista Hampalla ja Ryskyllä!


Hampan kanssa keskiviikkona (24.1) jatkettiin kentällä käynnin työstämistä. Mentiin noin 45 minuuttia ja otettiin vähän ravia uralla. Kentän pohja oli hyvä nyt kun se oli lingottu. Hampalla oli ravien jälkeen "nyt-mennään" moodi päällä, mutta kun malttoi niin liikkui hyvin!

Aloitettiin alkukäynneillä, ensin maastakäsin ja sitten lisää selästä. Otin ohjat ja alettiin tekemään pysähdyksiä meidän hengitystekniikalla ja otettiin mukaan voltit, ympyrät ja loivat kaaret. Eli ihan perus alkujumpat. Otettiin muutamat pohkeenväistöt ennen kun siirryttiin ensimmäiseen tehtävään.

Jatkettiin suurella kahdeksikolla. Ensin tehtiin niin, että kahdeksikon ns. suorat osuudet tultiin viistoon, jotta pystyi väistämään takaisin reitille. Kaaret mentiin myötäasetuksessa ja hevosen runko suorana.

klikkaamalla kuvaa näät sen isompana!

Jätettiiin pohkeenväistöt pois eli kuvassa siniset osuudet tultiin ihan suoraan, mutta liilat osuudet eli kaarteet asetettiin ylös. Hampalle oli aluksi vaikeaa vasta-asetus, mutta pikkuhiljaa rentoutui.

Kun oltiin menty tarpeeksi kauan kahdeksikolla, niin sitten otettiin vähän ravia, jonka jälkeen ratsastettiin koulurata. Oon joskus aikoinaan opetellut liian hyvin Nuotren hevosten kenttäratsastusohjelman 2009 (HeB) ja mentiin se, tosin alussa mentiin oikealle, unohdettiin keskiympyrä EBE ja lopuun tehtiin yksi ylimääräinen kokorataleikkaa. Mentiin koko rata käynnissä ja Hamppa meni hyvin, tehtiin askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä sekä myötä- ja vasta-asetuksia ja taivutuksia.

Loppuun tehtiin käynnissä voltteja ja otettiin yksi ravipätkä ennen loppukäyntejä. Tuttuun tapaan käveltiin hetki silleen että oli selässä ja lisää loppukäyntejä käveltiin maastakäsin. Hamppa oli hyvä ja liikkui hyvin. Super pappa!!

Vielä videota meijän menosta :DTorstaina (25.1) Ryskyn kanssa jatkettiin käyntipainotteisella linjalla. Mutta otettiin me ravia 4 pitkän sivun verran. Rysky ei ollut ihan niin hyvä kuin viime kerralla, mutta pätkittäin liikkui hyvin ja oli pirteä! Mentiin kentällä noin 45minuuttia ja sää oli ihanan tuulinen, mutta Rysky ei pahemmin kytännyt tai säikkynyt mitään. Kerran teki yhden sivuloikan.

Käveltiin maastakäsin hetki, lisää selästä pitkin ohjin ennen kun otin ohjat käsiin. Aloitettiin volteilla ja ympyröillä molempiin suuntiin. Otettiin pian pohkeenväistöt mukaan ja niitä tehtiin molempiin suuntiin uralta pois että uralle. Vielä tehtiin uralla muutamat noin 45asteen kulmassa pohkeenväistöjä ja Rysky väisti hyvin.

Siirryttiin keskiympyrälle tekemään sulku- ja vastataivutuksia, väistettiin myös pienemmälle ympyrälle ja pienemmältä takaisin suuremmalle ympyrälle. Molempiin suuntiin kun oltiin monta kierrosta pyöritty ympyrällä niin uralla otettiin yksi pitkäsivu kevyttä ravia. Käveltiin kierros tehden voltteja ynnä muuta ennen kuin otettiin toinen  pitkäsivu ravia. Sen jälkeen jatkettiin käynti työskentelyllä.

Vaihdettiin suuntaa ja otettiin yksi pitkäsivu ravia ennen kun jatkettiin käyntityöskentelyllä. Käynnissä jatkettiin ympyröillä yms, ennen kun lopuun otettiin vielä pitkä sivu ravissa. Jäätiin ennen loppukäyntejä pääty-ympyrälle jossa tehtiin pohkeenväistöjä yms. Loppukäynnit selästä, lisää vielä maasta ennen kun mentiin lämpimään talliin! Rysky oli myös hyvä!

Ja tässä teille myös Ryskystä videota :)Esteratsastuksesta vielä sen verran, että eilen olin (pitkästä aikaa) tallilla kattomassa estekisoja. Oli hyviä ratoja ja kaikki ratsasti tosi hyvin sekä siististi! Oli kiva seurailla jälleen toisten ratsastusta!

Ja tähän loppuun sellainen heppatiedotus, että olen nyt mökillä ja tänään päivällä kävin mökkinaapurin kanssa maastossa. Menin ihanalla Lifti suokilla joka oli aivan ihana ja oli muutenkin kivaa! Kiitos vielä❤Nyt olis postaus päätös pisteessä, näemme ensipostauksen parissa, joten siihen asti heippa!

Mitä piditte tästä postauskesta ja oletteko itse enemmän koulu- vai esteratsastajia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti