sunnuntai 11. helmikuuta 2018

#169: Opetuksetta vai ilman?

Opetuksetta vai ilman? Molemmissa on hyvät että huonot puolensa ja tällä viikolla huomasin ne. Olin keskiviikkona siis Vihdin Ratsutallilla tunnilla, torstaina menin Hampan itsenäisesti ja Ryskyllä sitten tuli Ryskyn omistaja antamaan hyviä vinkkejä ja neuvoja. Tänään oli tarkoitus mennä Hampan kanssa tunnille ja en vaan malttanut oottaa sitä, mutta kävipä todella ihanasti. Vastustuskykyni petti ja nyt oon kotona kipeenä...

Keskiviikkona huomasin, että tavallaan se on tehnyt mulle hyvää, että oon saanut mennä itsenäisesti. Oon pystynyt keskittymään istuntaani, varsinkin kun on ollut viikkoja milloin on voinut mennä vain käyntiä tai vähän ravia. Suurimman eron huomaan käsissäni, enää ne ei ole alhaalla, vaan oon oppinut nostamaan ne ylemmäs ja pitämään ne siinä. Oon oppinut Ryskyn kautta, että miten hyödyllinen se istunta ihan oikeesti onkaan.

Torstaina, kun Ryskyn omistaja tuli katsomaan mun ja Ryskyn menoa ja antamaan vinkkejä sekä neuvoja, niin tajusin, että miten tärkeää opetus on. Varsinkin ns. uuden hevosen kanssa opetus on tärkeää. Sain monta hyvää vinkkiä, jotka ehiöttömästi aion pitää mielessä nyt ja jatkossa. Sain esimerkiksi käsieni suhteen neuvon. Ongelma käsieni kanssa on se, että pidän ne liian kaukana toisistaan. Ympyrällä ratsastaessa ilmeni muutama ongelma. Esimerkiksi ulkokäden paikka on sään yläpuolella ja sisäkäden paikka lähellä toista kättä. Istuntani ympyrällä kääntyy liikaa sisäänpäin ja sain hyvän vinkin, että miten tätä pystyy korjaamaan. Mun pitää ajatella, että käännän selän ympyrän keskustaa kohti, jolloin istuntani korjaantuu suoraksi. Vielä on paljon opittavaa, mutta jälleen kokemusta viisaampana!

vanhoja kuvia, ei ihan vielä oo t-paita kelejä / (C)Kaisa.N
Keskiviikkona 7.2 olin tunnilla Vrt:llä ja menin Ellillä. Meni ihan hyvin, sain jatkaa siitä mihin Ellin kanssa jäätiinkin. Elli meni hyvin käynnissä ja ravissa, laukassa oli aika paljon hakemista. Nyt kun oon oikeesti oppinut käyttämään istuntaani, niin pysähdykset oli helpompia ja siirtymiset. Siirtymisissä etenkin huomasin eron.

Käynnissä aloitettiin ympyröillä ja volteilla molempiin suuntiin. Sitten alettiin ottamaan siirtymiset mukaan ja ne tehtiin sillä idealla, että pienestä käynnistä pieneen raviin ja isosta käynnistä isoon raviin. Näin tehtiin muutamat siirtymiset ennen kuin jatkettiin molempiin suuntiin kevyessä ravissa.

Tunnilla tehtiin käynnissä ja ravissa sulkutaivutuksia, Elli teki ne hyvin! Käynnissä tehtiin keskiympyrällä molempiin suuntiin vastataivutuksia, josta nostettiin sitten suoraan laukka suoristuksen jälkeen. Tuli muutama hyvä laukannosto. Laukassa oli kyllä hakemista, mutta heti oli helpompi istua, kun anto vähän ohjaa lisää, jotta Ellin laukka eteni.

Oli kyllä kiva tunti ja Elli oli kans kiva. Ens kerralla josksus tulevaisuudessa on tästä jälleen hyvä jatkaa! Super heppa!

(C)Kaisa.N
H💙

Torstaina 8.2 oli kyllä aikamoinen urheilupäivä, jos niin voi sanoa. Koulussa oli yli tunti luistelua ja tuli luisteltua varamaan kilsa ellei enemmänkin ja vieläpä ihan kohtuuliseen vauhtiin. Jalat oli sen jälkeen ihan hapoilla. Oli siinä pari tuntia välissä ennen kun nousin Hampan selkään.

Hampan kanssa mentiin kentällä noin 45minuuttia. Ja oon niin ylpee papasta, se kulki tosi hyvin vasempaan kierrokseen ja oli muutenkin hyvä ratsastaa. Vaikka energiaa olikin, niin antoi silti ratsastaa. Aloitettiin käynnissä molempiin suuntiin tehden voltteja, ympyröitä ja pysähdyksiä. Pian jatkettiin sellaisella kontrollitehtävällä vasempaan kierrokseen. Siinä siis pitkän sivun alkuun ja loppuun tulee pysähdykset ja lyhyen sivun puoleen väliin tulee myös pysähdys. Pitkät sivut mennään ravissa ja lyhyet sivut käynnissä. Kun Hamppa tuntui kuuntelevan hyvin niin jatkettiin hetki kevyessä ravissa ja tehtiin jokaiselle sivulle ympyrä. Tehtiin hyvä siirtymä käyntiin ja vaihdettiin suuntaa oikeelle. Oikeessa kierroksessa tehtiin samaa, mutta ei jatkettu kevyessä ravissa ollenkaan. Kun Hamppa tuntui hyvältä oikeessa kierroksessa tässä tehtävässä, niin siirryttiin seuraavaan juttuun.

Mentiin keskiympyrälle, jossa molempiin suuntiin käynnissä siirtelin takaosaa vuoronperään sisään ja ulos. Sitten siirryin vasemmassa kierroksessa raviin ja ravissa siirtelin takaosaa sisälle ja ulos. Se selkeesti auttoi, sillä jotain tapahtui, Hamppa alkoi kulkemaan hyvässä muodossa oikein päin. Sen kanssa piti aatella toisella ympyrän puoliskolla takaosaa ulos ja toisella puoliskolla takaosaa sisälle. Vaihdettiin suuntaa oikealle ja siirsin Hampan raviin, mutta siitä ei hirveesti tullut mitään. Hamppa puski ympyrän sisälle aika palon, mutta saatiin muutama ihan hyvä pätkä, jossa Hamppa ei puskenut. Lähinnä mentiin ravia oik.kierrokseen sitten uralla. Otettiin loppuun ravia vielä vasempaan ja lopetettiin siihen kun Hamppa kulki niin hyvin. Super taitava pappa!! ❣


Hampan jälkeen menin Ryskyn ja Ryskyn omistaja tuli kattomaan meijän menoa sekä antamaan neuvoja ja vinkkejä. Sain hyviä vinkkejä (jotka kerroin aloituskappaleessa) liittyen istuntaani ratsastaessani ympyrällä.

Ryskyn kanssa mentiin kaikki askellajit läpi, eniten työstettiin ravia ja laukkaa. Meinas oma kunto loppuu kesken ja molemmille tuli kyllä ihan hiki. Työstettiin Ryskyä paljon ympyrällä, mutta uralla menin alkuun käyntityöskentelyt sekä ravien ja laukan välissä.

Alkuun tehtiin Ryskyn kanssa käynnissä voltteja ja ympyröitä sekä pysähdyksiä. Pian otettiin pohkeenväistöt mukaan ja raviin siirtymiset. Sitten siirryttiin pääty-ympyrälle työstämään ravia. Rysky oli alkuun tahmea, joten tein käyntiin siirtymisiä, mutta käveltiin n.4askelta ennen takaisin raviin siirtymistä. Rysky alkoi sitten olla vähän aktiivisempi. Pääty-ympyrällä pian aletiin tekee niin, että lyhyen sivun kohtaan tein pääty-ympyrän sisään 10m voltin. Näin tehtiin molempiin suuntiin. Kun ravissa oltiin jumpattu ympyrällä niin seuraavaksi harjoitusravissa tehtiin kolmikaarisia kiemurauria edestakaisin kentän päästä päähän. Rysky alkoi hetkittäin kulkemaan hyvin.

Siirryttiin takaisin pääty-ympyrälle ja jatkettiin laukassa. Tehtiin niin, että ympyrän toisella puoliskolla otettiin laukkaa vähän taksin ja toisella puoliskolla ratsastettiin eteen. Rysky toimi hyvin, mutta itte laukan takaisin ottamisessa unohdin aktivoida pohkeella, joten laukka tippui useesti raville. Rysky alkoi liikkua paremmin kun korjasin oman istunnan eli käänsin selkää vähän ympyrän keskustaan, jolloin istuntani suoristui. Eron huomasi selkeesti alkutuntiin ja lopputuntiin verrattuna. Kiitos vielä Ryskyn omistajalle avusta! Tuli jälleen koettua ahaa-elämyksiä. Huomaan, että itselleni tekee hyvää ratsastaa Ryskyllä, sillä oon oppinut sen kanssa ihan hirmusti uutta!


Mitä mieltä te ootte, tykkäättekö itse enemmän opetuksesta vai tykkäättekö ratsastaa ilman opetusta?

2 kommenttia:

  1. Ilman opetusta ratsastelu on kivaa, mutta liika on liikaa.. En ole käynyt kunnolla tunneilla viime vuoden puolella ollenkaan ja nyt todellisuus iski vasten kasvoja 😅 Mun istunta on ottanut vain takapakkia ja nyt tarkoitus olisi aloittaa edes silloin tällöin tunneilla käyminen :) Mahtavaa, että oot saanut vinkkejä tuohon ratsastamiseen ja saanut tuollaisia ahaa-elämyksiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän tuo sama, vielä ei kyllstytä itekseen meno, mutta huomaa, että opetuksen kanssa pääsee etenemään enemmän - etenkin uuden hevosen kanssa. Itellä ois tavoitteena käydä ees se kerta kuussa jollain tunnilla. Ja kiitos! :)

      Poista