lauantai 3. maaliskuuta 2018

#175: Super suokit!

Vitsit Rysky ja Hamppa molemmat on ollut tosi hyviä tällä viikolla! Tiistaina Hamppa oli super, josta aiemmin kerroinkin, torstaina Rysky oli myös ihan super ja eilen Hamppa oli jälleen ihan huippu super!! Eilen Hampasta kuoriutui kunnon kouluhevonen esille, mun hymy ylsi melkein korviin asti. Hamppa ei pitkään aikaan oo ollut noin hyvä ja laukassa se oli parempi kuin koskaan aiemmin! Tein päätöksen, että nyt meen Hampalla enemmän ilman satulaa, koska istun itse paremmin selässä ja itelle se on vaan luontevinta. Oon aina osannu ratsastaa paremmin ilman satulaa kuin satulalla. Jos silloin aikanaan Doriksen kanssa ois saanu vetää koulukisoja ilman satulaa, niin hepan liikkuminen ois ollu parempaa. Oon menny monilla eri hepoilla satulalla että ilman ja joka kerta kun oon jättänyt sen satulan talliin heppa muuttuu täysin ja oon silleen wou, osaan ratsastaa. Ja kelatkaa, mulle jäi lievä pelko pellolla menemisestä sen takia kun lensin ja ranne murtui, mutta nyt olin jopa ilman satulaa pellolla. Vaikka mentiinkin käyntiä, niin oli se silti jotain! Vielä kun on lunta jäljellä suunnitelmissa ois mennä Hampan kanssa pellolle ravailemaan. Pellolla laukkaaminen saa jäädä mun osalta seuraavaan talveen, musta on tullut sen verran nössö.

(c)Kaisa.N
Torstaina Ryskyn kanssa tehtiin jotain poikkeavaa, ennen kun alettiin työskentelemään kunnolla ja pikkutarkasti, niin otettiinkin kaikki askellajit läpi. Normaalisti etenemme silleen, että vedetään kunnon käyntityöskentely pohjalle, sen jälkeen jatketaan ravissa työskentelyä ja loppuun otetaan laukkaa. Huomasin eron, että laukkojen jälkeen käynnissä Rysky liikkui paremmin.

Ryskyllä oli ollut vapaata, mutta energiaa oli juuri sopivasti. Laukannostot tuntuivat ihan kunnon nostoilta, kun Rysky vähän hypähti ilmaan. Mutta kun oltiin kaikki askellajit käyty läpi, aloitettiin käynnissä pohkeenväistöillä vasemmassa kierroksessa. Tehtiin ensin uralle väistöt molemmille pitkillesivuille, sitten uralta pois ja kolmannella kierroksella uralta pois ja takaisin uralle. Siirryttiin raviin ja tehtiin ravissa alkuun uralle väistöjä. Tehtiin satunnaisesti uralle ja uralta pois väistöjä ravissa. Kun oltiin muutama kierros menty, niin otettiin lyhyille sivuille laukka pääty-ympyrät mukaan. Väistettiin uralle ravissa, sitten käännyttiin lyhyelle sivulle ja pääty-ympyrälle. Heti ympyrän alussa laukannnosto ja laukattiin vaan yksi ympyrä. Sit taas tuli seuraavalle pitkällesivulle uraa kohti väistöä ravissa ja pääty-ympyrä laukassa. Tehtiin näin neljä laukka ympyrää, kunnes vaihettiin suuntaa. Oikeelle otettiin ravissa muutamat väistöt ilman laukkoja, pian otettiin laukat mukaan.

Tämän jälkeen tehtiin edestakaisin kentän päästä päähän kolmikaarisia kiemurauria harjoitusravissa. Kun ne onnistui otettiin loppuravit ja -käynnit. Rysky liikkui hyvin, etenkin laukassa. Ravissa saatiin hyviä pätkiä ja parani loppua kohden koko ajan. :)


Voisin hehkuttaa maailman äärin, että miten hyvä Hamppa olikaan eilen!! Se oli vaan niin super! Ja tarkotanki sitä, se kulki peräänannossa hyvässä muodossa käynnissä ja ravissa molempiin suuntiin, kun sain ratsastettua sen avuille. Ei muuten edes oikeaan kierrokseen ravissa puskenut minnekään, vaan kulki nätisti! Tuli itelle sellane fiilis, että nyt taisin onnistua jossain! Hamppa oli kunnon koulupolle tehokkaalla moottorilla.

Mentiin ilman satulaa ja alkukäynnit pellolla. Pellolla saa mennä reunoja pitikin, ja koska pelto on iso, niin mentiin vaan jonkun matkaa enne kääntymistä takasin. No, vastaan tuli yksi tallin hepoista ja kun käännyttiin sitten sen perään ns.kotiin päin, niin Hamppaa sai pidellä ihan kunnolla. Hän olis halunnu ottaa kaverin kiinni. Pysyttiin käynnissä, mutta Hamppa steppaili ja kävi kierroksilla. Mentiin sitten kentälle ja aloitettiin käyntityöskentely. Pian jatkettiin ensin vasempaan kierrokseen meidän kontrollitehtävällä. Kun Hamppa tuntui hyvältä ja kuumuus, joka pellolla astui esille oli poissa vaihdettiin suuntaa oikealle. Ja taas kun Hamppa kuunteli mun istuntaa ja apuja, niin vaihdettiin suunta takaisin vasempaan.

Vasemmassa kierroksessa jatkettiin ravissa. Alkuun ympyröillä puski oikeaa kylkeä vähäsen ulos, mutta sen sai korjattua yllättävän helpolla tavalla; mun piti ajatella jalat pitkiksi kylkiä vasten ja se tuki riitti Hampan suoristamiseen. Ei tarvittu sen kummempaa. Kun vasempaan kierrokseen Hamppa kulki oikeinpäin hyvässä muodossa niin vaihdoin suuntaa oikeelle. Oikeeseen kierrokseen sai tehdä enemmän, mutta se tuki taas auttoi kun ajatteli jalat pitkiksi kylkiä vasten tukemaan ja suoristamaan heppaa. Jotain tapahtui, palaset loksahtivat kohdalleen ja Hamppa alkoi liikkua oikeinpäin hyvässä muodossa myös tähän oikeeseen kierrokseen, jossa on ollutkin se meidän suurin ongelma. Kun saatiin oikean kyljen ongelma kadoksiin, päätin että jospa kokeillaan nyt sitä laukkaakin kun tää heppa on niin hyvin avuilla.

Käveltiin välikäynnit ennen kun oikeessa kierroksessa nostettiin laukka. Nosto oli hyvä, uralla Hamppa oli suora ja ympyrällä ei puskenut niin paljoa sisään mitä aiemmin laukassa on puskenut. Laukka oli aika vauhdikasta, mutta sain sitä vähän otettua takaisinkin. Ei oikeeseen kierrokseen laukattu niin paljoa, koska tiesin, että vasempaan kierrokseen pystyy työstämään ns.helpommin Hamppaa. Vasemman laukan nosto on vaan paljon vaikeampi. Kun vaihdettiin vasempaan kierrokseen, niin nousi vastalaukka ja Hamppa lähti itse korjaamaan laukkaa vasemmaksi. Annoin Hampan tällä kertaa hoitaa homman, laukka vaihtuikin nopeasti, mutta Hampalla on tapana kiihdyttää vaihtaessaan laukkaa. Aattelin, että jos se nyt vetää pään alas tai pukkaa niin lennän sieltä selästä kuin leppäkeihäs. Oon kerran aiemmin laukannut Hampalla ilman satulaa ja vaan yhden pitkän sivun, joten vähän Hampan vauhti hirvitti, en oo ikinä aiemmin laukannut ilman satulaa niin kovaa. Apua toi kuulostaa siltä, että Hamppa kiitäsi kuin mikäkin, mutta siis kaikki hepat tässä 7 vuoden sisällä on ollut todella maltillisia ilman satulaa laukatessa sekä muutenkin.  Hamppa siis normaalisti laukkaa aika ripeää laukkaa, joten siihen olen tottunut. Keskiympyrällä kun oli laukkakin vaihtunut niin työstettiin laukkaa muutaman kierroksen verran. Vauhtia otettiin takaisin ja pätkittäin Hamppa liikkui hyvin. Ollaan niin vähän työstetty laukkaa, että laukan suhteen ollaan melkein lähtöruudussa. Mutta nyt kun saan Hampan ratsastettua kunnolla avuille ravissa, voidaan alkaa ottamaan laukkaakin enemmän mukaan työstettäväksi. Enkä tarkoita, että työstettäisiin monta kierrosta laukkaa, vaan paria hassua kierrosta keskiympyrällä laukkaa. Ja eilen oli se verran lämmin, että pystyi laukkaa ottamaan ilman, että se rasittaisi hepan keuhkoja.

Hampasta kuoriutui kunnon koulupolle, en malta oottaa että päästään jatkamaan. Hän on vaan niin super pappa!❤Eilen tein myös tallilta my dayn, se on nähtävillä blogin omassa instagramissa @virnesdoris .Käykää tsekkaamassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti