perjantai 27. huhtikuuta 2018

#181: Ryskyn kanssa oltiin hurjia

Voi vitsit miten siistiä! Oltiin hurjia Ryskyn kanssa. Pääsin ratsastamaan sillä ilman satulaa ja hyvällä tavalla vähän jännitti, että lennänkö vai en. Oon huomannut itsessäni, että ajatus hevosen selästä tippumisessa alkaa hieman jännittää. Varsinkin kun viime kerralla tippuessani vietin seuraavan yöni Lohjalla päivystyksessä. Mutta siis ennen kun nousin Ryskyn selkään päätin, että tää menee hyvin ja mulla on hyvä tasapaino. Päätin luottaa tasapainooni ja jonkun laiseen vaistooni. En tippunut, joten voisin sanoa, että tavoite saavutettu. Oli ihan super hauskaa ja mukavaa vaihtelua. Olenhan aiemminkin jo maininnut, että istun hevosen selässä luontevammin ilman satulaa. Pystyn olla rennosti ja istun (mielestäni) suoremmassa ilman satulaa kuin satulalla. Oon niin iloinen Ryskystä, alkukäyntien aikana oli aikamoinen testaus; oltiin yksin kentällä ja kentän viereisessä metsässä näköetäisyydellä pomppi pupu edes takaisin. Ja vaikka tuuli ja se heilutteli oksia ynnä muuta, mutta Rysky ei välittänyt vaan meni nätisti. Mentiin käyntiä ja ravia, mutta eiköhän me vielä joskus kokeilla sitä laukkaakin ilman satulaa. Rysky liikkui tosi hyvin ja saatiin hyvin ravissa liikettä joka meni koko selän läpi. Ilman satulaa tuntee helposti sitten kun alkaa palaset loksahtamaan kohdalleen ja liike tulemaan selän läpi. Niin hieno heppa, ei voi vaan muuta sanoa. Vau.


Kun olin päässyt vanhalla luotettavalla tekniikallani Ryskyn selkään, niin käveltiin molempiin suuntiin alkukäynnit. Ja siinä kun käveltiin niin kuten aiemminkin mainitsin, niin nähtiin pupu. Rysky ei piitannut siitä yhtään, käyttäytyi tosi hyvin. Otin ohjat tuntumalle ja haettiin taas vähän nappuloita molemmissa suunnissa volttien ja pysähdysten avulla.

Pian jatkettiin tuttuun tapaan pohkeenväistöillä, ja aloitettiin oikeassa kierroksessa. Tehtiin väistöt molemmille pitkille sivuille, ensin väistettiin uran sisäpuolelta kohti uraa. Sitten väistettiin uralta pois kohti kentän keskustaa ja kolmannella kierroksella tehtiin siksak väistö eli ensin uralta pois ja sitten takaisin väistöä uralle. Vaihdettiin suuntaa ja tehtiin vasemmassa kierroksessa samaa samalla järjestyksellä.

Sitten oli aika testata seuraavaa askellajia eli ravia. Otettiin muutamia pätkiä molempiin suuntiin ravia. Ravi sujui ongelmitta, vähän oli aluksi tahmeaa, mutta sitten kun otettiin pohkeenväistöt mukaan ravi muuttui paremmaksi. Väistettiin ravissa molempiin suuntiin muutamat väistöt kohti uraa. Ei jääty tällä kertaa niitä hiomaan. Pidettiin hengähdystauko ja käveltiin muutama kierros pitkin ohjin ennen kun aloitettiin varsinainen työskentely alkuverkan jälkeen.


Otin ohjat tuntumalle ja jatkettiin työskentelyä. Otettiin pieni "lämppätehtävä" ennen päivän kunnon tehtävää eli ratsastettiin mahdollisimman teräviä kulmia. Ideana oli siis tehdä esim. kentän keskellä kulma oikealle tai vasemmalle käyttäen apuna takaosa käännösten apujen käyttöä ja pyrkiä ratsastamaan 90 asteen kulma. Otettiin suorilla kohdilla pysähdyksiä ja peruutuksia. Mentiin tätä vain käynnissä.

Sitten lähdettiin tekemään sitä kunnon tehtävää, jossa tarvittiin pysähdyksiä, hyviä kulmia ja taipuisuutta. Näytän teille ensin tälläiset kuvat, joten teidän on helpompi hahmottaa, että mistä on kyse.

vihreä viiva kuvissa ylhäällä on siis kentän takaosa, tässä on siis sama kenttä kahtena eri kuvana (a ja b) ja niissä molemmissa näkyy, että missä sijaitsee portti, eli se ehkä auttaa hahmottamaan.
Tultiin siis näinkin yksinkertaista tehtävää kuin tämä. Aloitettiin vasemmalta. Eli tultiin keskihalkaisijalle, voltti tulee siihen suuntaan mistä on tullut sisään, pysähdys ennen tai jälkeen voltin. Keskihalkaisijalta poistuttiin toiseen suuntaan kuin mistä oli tullut sisään. Kenttä A:ssa on kuvattu reitti kun tullaan vasemmasta kierroksesta sisään ja kenttä B:ssä on kuvattu reitti kun tullaan oikeasta kierroksesta sisään. Toivottavasti ei ole liian epäselvät kuvat, mutta yritin tehdä niistä mahdollisimman selkeät.. Tultiin kentän takaosasta kohti etuosaa.
  Kun oltiin tultu molemmista suunnista sisään muutaman kerran niin otettiin ravia mukaan. Tehtiin ihan satunnaisesti, eli esimerkiksi kentän A vihreän viivan reitti ravattiin, tehtiin pysähdys, voltti käynnissä ja pois keskihalkaisijalta käynnissä. Tehtiin myös niin että tultiin ravissa sisään, ravattiin voltti, sitten vasta seis ja käynnissä loppuun. Tehtiin alkuun ainakin niin, että tultiin sisään käynnissä, seis, voltti ja sitten vasta ravi ja ravissa pois keskihalkaisijalta. Tässähän on todella monia eri tapoja tulla tätä tehtävää ja niitä pystyy soveltamaan ja muokkaamaan hyvin. Muutamat voltit tehtiin nimittäin vasta-asetuksella. Ja siis tosiaankin, päädyissä käytettiin meidän teräviä kulmia hyödyksi, siksi tehtiin niitä ennen tätä tehtävää. Kun alkoi siirtymiset luonnistua sekä pysähdykset ja alkoi tuntua hyvältä, niin otettiin välikäynnit.

Kun saatiin hengähdys tauko päätökseen, otin ohjat ja siirryttiin vielä keskiympyrälle työstämään ravia molempiin suuntiin. Saatiin todella hyviä pätkiä ja pikkuhiljaa alkaa liike tulla selän läpi. Ravi oli rentoa ja joustavaa, mentiin myötä- tai vasta-asetuksessa. Edellinen tehtävä oli selkeästi auttanut, sekä pohkeenväistöt ja saatiin monta hyvää pätkää. Siitä se lähtee. Kun Rysky tuntui hyvältä molempiin suuntiin niin pidensin ravissa ohjaa, annoin sen venyttää siinä jo kaulaa. Siirsin käyntiin ja käveltiin loppukäynnit. Ainoa miinus puoli oli tässä ilman satulaa ratsastuksessa se, että housut oli pikkasen karvaset tunnin ratsastuksen jälkeen. No, mutta se oli ihan odotettavissa näin keväällä karvanlähtö aikana.


Palataan vielä näin loppuun viikko taakse päin, kerroin siis blogin instagramissa (@virnesdoris) aikaisemmista ratsastuksista joita en tänne ole ehtinyt kertoa. Tosiaan, viime viikon torstaina 19.4 olin myös ratsastamassa Ryskyllä ja hoitamassa Hampan.

Ryskyn kanssa 19.4 keskityttiin pohkeenväistöihin ja hiottiin niitä käynnissä sekä ravissa. Silloinkin Rysky toimi hyvin ja ratsastukset onnistui. Ratsastuksen jälkeen kylmäsin Hampan jalan, ruokin sen ja harjasin sen, unohtamatta sitä, että annoin sille paljon rapsutuksia. Ihana pappa<3

Huomenna päästään Ryskyn kanssa open silmän alle, hänen saman jonka kanssa oltiin Hampankin kanssa tunnilla. Ja hoidan huomenna myös Hampan. Sunnuntaina saatte sitten postausta, että miten tallipäivä meni. Ehkä voisin kuvata huomenna instastoryyn jotain, joten pistäppä meidän instagram seuraukseen. Nyt hyvää yötä! :D

Tyytyväinen heppa tunnin jälkeen ♥️

Ihana söpö pikku Hamppa ♥️2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että ilman satulaa ratsastus sujui hyvin! Mäkin oon huomannut tuon saman, että ilman satulaa mun on jotenkin helpompi istua, kun jalatkin saa heilua rennosti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ilman satulaa on vaan niin vapaampaa :D

      Poista